9.05.2008

Vad var det jag sa

Mina bilder har varit konsekvent oskarpa den senaste tiden och länge trodde jag att det var jag som gjorde något fel. Jag gick till Melbournes största studio med mitt objektiv, där jag köpt det. De testade kameran och sa att det inte var något problem med den. Efter långa diskussioner skickade de iväg mitt objektiv på undersökning. Jag visste att något inte stämde.

När jag fick tillbaka det och inget var fel på objektivet, sa föreståndaren till mig att "vid något tillfälle är det lämpligt att du lär dig fokusera". "Hade du sagt det till mig om jag var man, om jag inte var halva din ålder?" var jag nära att fräsa till, men samtidigt kunde jag inte utesluta att jag fokuserat fel och bet ilsket ihop och bestämde mig för att inte sätta min fot där igen.

Jag gjorde nya plåtningar och det blev inte skarpare. En teknisk fotograf tittade på kameran och testade. Han kom fram till slutsatsen att det var jag som inte fokuserade korrekt. Jag vet att jag inte fokuserar en meter fel, men jag började ändå fundera på om det är mina ögon som ändrat sig för något stämde inte.

Jag lämnade in kameran på undersökning bland vitklädda rockar och höll andan när de drog kontokortet. De ringde just och meddelade att kameran är felinställd och fokuserar för långt bak. Jag har ett drygt "vad var det jag sa" på tungan som jag säger här och ska hålla tyst om sedan. Men vad var det jag sa.

6 comments:

* said...

härligt.
att ha rätt är en väldigt skön känsla.

Anne said...

Jag är bara så lättad att ha fått klarhet och fått rätt på det. Äntligen.

Det är nästan ironiskt att kameran strulade i den period när allt annat strulade också. Nu är det tempo igen.

Owe said...

Anne.

Jag förstår att det varit jobbigt att slåss mot de som tror att de vet bäst.

De önskade säkert att du skulle lägga ner dina protester.

Anne du skall fortsätta att tro och lita på dig själv. :-)

Anne said...

Jag tror nog att en del försökte hjälpa till även om det blev fel. Kommer tillbaka på att lita på sig själv.

Järnladyn said...

Skönt att äntligen få klarhet - i dubbel bemärkelse! :)

Jag har precis haft min nyköpta EOS D40 med objektiv inlämnat hos Canon av samma anledning. Det känns som det är objektivets autofokus eller bildstabilisator som inte fungerar 100%-igt.

Det är ett ganska diffust problem, som man inte upptäcker genast. Men f-n så enerverande när man förstorar upp i PS och det inte är skarpt nånstans i bilden! Det är lätt att tro att det är man själv som inte kan fokusera. Så det ska bli spännande att se om de hittat något när jag hämtar utrustningen på måndag.

Anne said...

Järnladyn, får hoppas de får klarhet. Det är viktigt att de stämmer av objektivet mot kameran.

Det är inte helt ovanligt med back focusing (eller fram). Mitt var dock helt off. 1,2 meter...

Det märkliga är att två oberoende professionella fotografer missade felet, medan proffslabbet tog det direkt. I efterhand skulle jag lämnat den direkt. Hoppas det löser sig.