7.02.2007

Publicerad!

Jag egogooglade mitt namn och till min överraskning kom det upp träffar från Australiens största nättidning. De sammanställer nyheter från Australiens dagstidningar och lägger ut på nätet. När jag klickade vidare såg jag att de publicerat mina bilder. Vid ett tillfälle skickade jag över ett par bilder till tidningen men eftersom jag inte hörde något från dem utgick jag från att de inte hade använt bilderna.

I dag såg jag för första gången att de hade lagt upp bilderna i nättidningen och jag vet inte om de har använt bilderna också i de tryckta tidningarna. Något intressant är att tidningen har satt ut copyright och intill bilderna finns information om att man kan köpa bilder från dem. Inte för att jag fick någon ersättning, men jag är nog ändå lite nöjd att ha fått mina bilder publicerade. Något för CV:t?

11 comments:

Kerstin said...

HURRA vad skoj :)

Owe said...

Anne

Kanonbra du är jätteduktig ! :)

moisthlm said...

Inte för att vara sådan, men borde du inte få ersättning, och garanterat credd, om du publicerats?

Och grattis! :-)

CECILIA said...

Men hallå tjejen! Du ska ha BETALT för bilderna samt BYLINE!!! Detta är oerhört viktigt för din yrkesgrupp och för din egen högst personliga yrkesstolthet! Hälsningar från Cecilia som läser din blogg och gillar det du skriver och fotar men inte förrän nu gaft en anledning att kommentera.

Peter Madison said...

Ehum...håller nog med Mo och Cecilia. Det är dina bilder och är det Australiens största nättidning bör de ha råd att ge dig pröjs. Samt cred.

Grattis dock!

Anne said...

Kerstin och Owe: tack!

Moisthlm: Jag funderade också på det där. Framförallt att de inte ens sagt till att de använt mina bilder. Cred fick jag iofs, eftersom byline finns med. Ersättning vore inte heller fel.

Cecilia: Ja, jo du har säkert rätt. Jag började med foto i år och skulle inte riktigt våga mig på att kalla det mitt yrke och ärligt talat har jag ganska dålig koll på vad som gäller rent ersättningsmässigt.

Jag begärde inte ersättning skriftligen utan utgick från att de skulle kontakta mig om de ville använda bilderna. Nu när jag läser vad du skriver känner jag att jag ska kontakta dem i morgon. Jag vill gärna veta om de har använt bilderna i tryck också. Och sedan skulle det naturligtvis kännas bättre att ha få betalt för bilderna, inte minst för stolthetens skull.

Peter: Tack, ja sådana pengar skulle vara mest välkomna.

Miss Upsey Daisy said...

Jag håller med dig. Det lär ju vara svårt att neka när ditt namn finns med.

Susanna said...

Vad roligt. Visste väl att egogoogling lönar sig!

Anne said...

Miss Upsey Daisey: Får se vad som händer.

Susanna: Jag kom att tänka på dina egogooglade bilder när jag skrev det.

pinhead said...

Skoj! Hm, hur kunde de få copyright och möjlighet att sälja dem?

Anne said...

Pinhead, Jag vet, en sak att de publicerar dem, men copyrighten kan aldrig bli deras utan att de betalar moi. Omöjligt för mig att veta om de använder bilderna dock.