7.17.2007

Ett annat liv

Igår satt jag hemma hos en av mina äldsta barndomsvänner i hennes nyrenoverade hem. Vi är lika och samtidigt olika. Vi växte upp i samma område, började skolan samma dag och i samma klass. Vi minns båda hur vår underbara lärare tog fram sin gitarr och sjöng om trollet den där första nervösa skoldagen. Vi dansade våra första tryckare samma kväll på ett skoldisco, men med olika pojkar. Eller knappt, vi tyckte nog om ungefär samma pojkar och det dröjde några år innan vi såg fördelar med att tycka om olika pojkar. Senare började vi natur tillsammans och fortsatte i samma klass. Vi kände till varandras mest generande misslyckande och mesta triumfer och i den vetskapen fanns en enorm trygghet.

Sedan träffade hon sin älskade och det gjorde jag också. Mitt gick sönder medan hon fortfarande är tillsammans med sin älskade. Vi började på universitetet efter studenten; hon i hemorten, jag i Stockholm. Hon stannade kvar, fick fast arbete och planerade för framtiden tillsammans med sin sambo i deras fina hus. Jag började ensam att resa och leta.

När vi satt och pratade igår kunde jag inte låta bli att tänka på hur annorlunda mitt liv hade sett ut om jag hade gjort andra val. Om jag hade haft ett förhållande kanske jag inte hade flyttat till Stockholm, till Frankrike, till Australien, kanske inte hade fortsatt resa. Om jag stannat kvar hade jag haft hus, fast arbete, sambo, hade jag till och med haft barn? Det hade varit ett annat liv, men det hade inte varit mitt liv.

Jag och Maria har inte setts på ett år och ändå känner hon mig. Hon frågade bara lugnt var jag på väg och jag berättade om den plan som ligger framför. Hon höjde inte ett ögonbryn över det jag berättade. Hon bara log och sa att jag var stark och om jag trodde på det skulle det bli så. Skönt med vänner som finns där oavsett vad som händer.

6 comments:

Signe said...

De är de finaste. Så svårt att tänka sig livet utan dem.

Välkommen till Sverige

Miss Upsey Daisy said...

Det är de bästa vännerna. De som faktiskt är olika men ändå förstår och ändå kan stötta och ge råd från en annan vinkel men ändå från din vinkel eftersom de känner dig så väl...

Lisa said...

Det är skönt med vänner som alltid finns kvar, även när livet, eller man själv, har för en åt olika håll...

Anne said...

Signe, tack!

Miss Upsey Daisey, egentligen är vi nog inte så olika, vi har bara gjort olika val.

Lisa, ja de bästa.

Susanna said...

Ja, saker hade kunnat se alldeles annorlunda ut om man hade gjort andra val. Jag skulle vilja se mitt liv i tre versioner baserat på olika val. Är väldigt nöjd ändå med det "jag" som är nu...

Anne said...

Sliding doors? Kanske blir det ändå som det är tänkt. No regrets.