1.26.2011

I fell in love

"I fell in love with these stories.... I loved the world, I loved how funny it was, how sexy and romantic and dramatic and scary"

Alan Ball om Sookie Stackhouse-serien skriven av Charlaine Harris, den serie som True Blood är baserad på. Kunde inte sagt det bättre själv och är helt förälskad i världen hon tecknar. Lika mycket som jag tyckte om de övernaturliga väsen i Gösta Berlings saga tycker jag om varelserna i Harris böcker.

Där Stephenie Meyers Twilightserie är i högsta grad moralisk, framstår Harris karaktärer som skönt liberala och frisinnade. Harris värld är allt annat än moralisk, romantisk visst, men inte moralisk i rätt och fel, svart och vitt, eller gott och ont. Livet är ju sällan det; det bara är. Och till skillnad från sagans berättelsestruktur låter hon karaktärernas komplexitet växa genom serien.

Jag älskar hur hon skapar sin egen värld och befolkar den med alla tänkbara och otänkbara varelser och jag vet att hennes värld kommer färga mina bilder framöver. Läs läs läs.

2 comments:

moi said...

jag har inte läst, jag vet att de finns som böcker men jag har inte läst.

Jag har sett serien men jag missade något avsnitt där de hade räddat sookie från vad-det-nu-var och det blev en orgie av lustar osv.. jag fattade inget.

Men jag gillade den ändå liksom.

Jag ska nog läsa, sedan.

Hej Anne förresten

Anne said...

Hej Moi,

True Blood skiljer sig en hel del från böckerna. Just den skruvade offerdelen med serverade hjärtan finns just inte alls i böckerna och nog den del som var mest tveksam.

Fast jag gillar True Blood. Tredje säsongen börjar nog snart.