7.12.2008

Gallery hopping

Sydney visade sig fran sin basta sida och i solsken borjade jag ga langs med Oxford Street pa vag till ACP. Dar fanns en trevlig ung man och nar jag sa att jag var fotograf gav han mig en karta och vagbeskrivningar till de basta fotoutstallningarna i stan. En del hade jag pa min lista, andra inte, och gallerierna har sysselsatt mig storre delen av dagen.

Ett par gator fran Oxford Street blev det tyst och jag gick kvarter efter kvarter med sma valmaende hus i basta Notting Hillanda. Manniskorna som passerade mig pa gatan var vackra och jag nadde galleri Kaliman. Fran omradets elegans in i ett visserligen lika elegant rum men som var fullt med maximalistisk grafitti hangande pa stora dukar. Blod, drama och pirater och jag saxade mellan kapade hander och avsagade ben som hangde i kedjor fran taket. Mycket underligt.

Det var rockfoto av Philip Morris pa Blendo, minimalistisk high key av Hicks pa Stills gallery och sedan efter lite letande hittade jag till galleri Roslyn Oxley. Jag ville se deras foton av Bill Henson och jag hade tagit kontakt med dem i forvag for att fa se dem. For ett par manader sedan polisanmaldes utstallningen och det har skrivits artikel efter artikel i tidningarna om konst och censur.

Pa galan i Brisbane var det en man som sa "foto ar det som man backar in i pa ett galleri medan man tittar pa skulpturerna. Eller det var fore Bill Henson. Nu gar man in i en tom vagg". Den korta historien ar att modellen var omyndig nar bilderna togs och att hon ar naken fran midjan och upp. Det ar en langre diskussion om vad som ar etiskt och inte men det ar viktigt att satta bilderna i sin kontext. Hursomhelst ville jag garna se dem och det fick jag. Om man bortser fran modellens alder ar de tekniskt valgjorda och starka, narmast vackra.

Det blir mer modernt i morgon tankte jag. Nu ar jag mest trott och hungrig och ska leta upp nagon restaurang i narheten av mitt hotell.

2 comments:

Fredrik said...

Låter som en trevlig visit där i Sydney. Ser fram emot att höra mer.

Anne said...

ja, hur bra som helst.