10.05.2007

Bananas

Efter att ha bott utomlands ett tag är det omöjligt att inte lägga märke till saker som är annorlunda i Sverige. En av de sakerna är att det äts, och säljs, frukt överallt. När jag gick längs med Odenplan i dag mötte jag tre personer som åt banan. Och jag håller andan när jag går förbi.

Jag minns när jag hade min första skriftliga långa tentamen i Frankrike och jag hade med mig ett äpple och en dricka. Mina kursare gapskrattade och frågade om jag skulle på tentamen eller på picnic. Från Australien har jag inget minne av att någon åt frukt varken i pauser eller på stan.

Nu spelar det naturligtvis ingen som helst roll om människor äter bananer på offentliga platser, om inte. Jag är lika allergisk mot bananer som andra är mot nötter. Blotta lukten får mina luftrör att krympa ihop och jag känner lukten av banan långt innan jag ser dem. I dag var det en man som kom på tunnelbanan med en banan och naturligtvis satte han sig intill mig. Det är jag eller bananen, och jag reste mig och satte mig så långt bort jag kunde komma i vagnen. Inte för att direkt hjälpte, men något.

Jag har åkt tåg ett antal gånger ifrån Stockholm med X2000 och över hälften av gångerna har det varit någon som har tagit fram en banan. Jag kan inte vara en längre stund i en kupé med en banan och det är bara att lokalisera bananen och säga ”det är jag eller bananen”. Mina kompisar tycker det här är hur roligt som helst. Jag gör det inte. Jag skulle föredra lite mindre originella allergier.

10 comments:

Järnladyn said...

Vilken kul iakttagelse om de kulturella skillnaderna i fruktätande. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på.

Då är det kanske inte så farligt att jag är dålig på att äta frukt... I andra länder överlever man det. ;)

egon said...

oj, jag har faktiskt aldrig hört någon som är allergisk mot banan! och då är jag ändå uppväxt i en familj med extremt mkt allergier, ett förflutet i astma och allergiförbundet etc. men vad jobbigt, hur klarar du dig, har du mediciner med dig osv?

däremot tycker jag det är ett bra tecken att det finns frukt överallt här. jag äter helst typ 5 om dagen! :)

Miss Upsey Daisy said...

Jag måste säga att jag inte heller hört om någon som haft en sådan kraftig allergi. Bananer som är så otroligt vanligt att man har med sig.. träning tåg osv.

Anne said...

Järnladyn, jag antar att det är så enkelt som att de äter annat. Eller dricker kanske :)

Egon, min pappa är också allergisk mot banan... Han beställde in en bananasplit en gång utan banan på en restaurang. Han fick aldrig in något alls. Antar att de trodde han var ironisk.

Det är inte bara banan som jag är allergisk mot. Det är ett ämne (som jag aldrig kommer ihåg vad heter) som finns i nästan all frukt. Halterna ökar desto mognare frukten är. Jag får svårt att andas av den mesta frukt, men om den är omogen går det bättre.

Men just bananer, och allra värst bruna bananer kan jag inte vara i närheten av, men om de är gröna händer det att jag äter det, även om jag såklart inte tål det speciellt bra.

Det gäller faktiskt vin också och jag kan inte dricka söta mogna fruktiga viner. Men torra går bra och det är ändå vad jag tycker mest om.

Jag använder sällan mina astmamediciner men måste jag ta har jag alltid bricanyl med mig.

Missy, bananallergi är nog ovanligt, men kärnfruktsallergi är relativt vanlig. Tyvärr är det som du säger också vanligt med bananer överallt i Sverige.

Mård said...

Vi delar den allergin, jag kan inte äta någon frukt alls. I Italien sålde caféerna färdiga fruktsallader, men man såg sällan nån gå runt med en enstaka frukt, som här är mycket vanligt. I Sverige finns det specialdesignade "bananskal" i plast i klara färger att köpa, så att bananen inte mosas i väskan. Min bror använder sitt hela tiden, populär julklapp. Min pappa tyckte att det var för töntigt och gav sitt till mitt ex.

Anne said...

Mård, det låter ännu knepigare att inte kunna äta alls. Jag har sett de där bananskalen. De är nog inte något för oss.

Suz said...

men stackare, jag fullkomligt ÄLSKAR bananer. och äter dem rätt ofta, även i tunnelbanan eller på gatan bara. kanske ska tänka mig för en gång extra innan jag trycker upp en banan i ansiktet på personen bredvid mig på bussen nästa gång.

Anne said...

Suz, haha ja men jag tror inte det finns så många av oss som är allergiska mot banan. Om det är någon som flyr när du äter är det förmodligen jag.

Anonymous said...

I inclination not acquiesce in on it. I over polite post. Especially the designation attracted me to study the intact story.

Anonymous said...

Good brief and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.