8.09.2007

Svenska skolan i dag

Lönesamtal 1 med ämnesansvarig chef

- Jag har talat med rektorn och hon går inte med på dina lönekrav. Hon erbjuder dig den här lönen.

- Vilket är en orimlig lön med tanke på att ämnesobehöriga lärare i ämnet har högre lön.

- Du får du diskutera din lön med rektorn. Jag visar dig dit.

Lönesamtal 2 med rektor

Får vänta på en smutsig randig stol i rosa och blått medan rektorn högljutt sitter och svär i telefon i rummet innanför. När hon slutat svära och tala efter en kvart kommer hon inte ut och tar emot mig och jag reser mig och knackar på karmen till den vidöppna dörren. Hon går fram till dörren och blockerar den; jag står utanför dörren.

- Ursäkta, har du tid en stund. Jag blev hänvisad hit angående min löneförhandling.

- Jag ska iväg. Och det finns ingenting att diskutera angående din lön. Du kan få X. Jag tänker inte ge dig en spänn mer.

- Du menar att du erbjuder mig en lägre lön än de ämnesobehöriga lärarna på skolan.

- Vi har inga obehöriga lärare på skolan.

- Det finns obehöriga lärare på skolan. Jag har träffat flera.

- Inte fast anställda, endast vikarier.

- Jag är också vikarie, men jag är behörig och det är orimligt att erbjuda mig lägre lön än de ämnesobehöriga, i synnerhet med tanke på min utbildning och erfarenhet.

- Lärarna på den här skolan har trettio års erfarenhet. Det är självklart att de ska ha en högre lön än du. Jag tänker inte diskutera det här.

- Det finns säkert lärare som har arbetat här i trettio år, men det finns också lärare som har arbetat ungefär lika lång tid som jag och de har som sagt högre lön trots att de inte är behöriga i ämnet. Dessutom har jag varit universitetsanställd och därmed haft ett långt större ansvar.

- Du har inte varit anställd på ett svenskt universitet och du är inte mer än gymnasielärare.

- Jag är gymnasielärare, men jag har också tre andra akademiska examina och jag är ämnesbehörig i tre ämnen. Det är kunskaper som ni skulle kunna ta tillvara på.

- Ja men snälla du, det har alla andra också. Du är bara vikarie och alla lärare på den här skolan har lärarutbildning.

- Enligt skollagen går behöriga lärare före obehöriga lärare och behörig lärare ska ha minst 40 poäng i ämnet. Det finns ämnesobehöriga lärare på den här skolan som har högre lön än den du erbjuder mig. Det är orimligt.

- Men snälla du, jag struntar i vad du tycker är orimligt. Du har varit vikarie här i två veckor och du tror att du ska ha lön efter vad våra lärare har som har arbetat här i trettio år.

- Medellönen på den här skolan är långt högre än det jag har begärt. Vad jag begär är att jag får samma lön som de andra obehöriga vikarierna. De vikarier som har arbetat ungefär lika lång tid som jag har.

- Jag tänker inte diskutera det här.

- Jag hör att du inte tänker diskutera det, men det måste vara möjligt att föra ett lönesamtal.

- Du skulle haft ditt lönesamtal innan du började arbeta här och du kan säga till ämnesansvarig att du skulle haft det. Du skulle inte ha börjat arbeta här.

- Jag ställde upp och började arbeta här med kort varsel. Ämnesansvarig chef var bortrest och det var hon som bestämde att vi skulle ha lönesamtalet i tisdags. Sedan att vi skulle ha ett andra möte i dag.

- Det håller jag henne ansvarig för. Jag tänker inte diskutera det här mer. Antingen accepterar du lönen eller går du hem.

- Det är i så fall en konsekvens av ditt agerande eftersom jag försöker diskutera lönen. Min lektion startar om en liten stund och jag hade hoppats att vi kunde hitta en lösning.

- Det finns inget att diskutera och jag har redan sagt flera gånger att jag inte tänker ge dig en spänn till. Du kan gå hem, men kom ihåg en sak. När de ringer hit från andra skolor och ber mig att lämna referenser om dig då kommer jag berätta om det här. Jag kommer att säga att det är omöjligt att komma överens med dig om en lön och hur du lämnar dina elever i sticket. Sedan kan du se vad andra skolor säger om att löneavtala med dig, sedan kan du se om du får något arbete på någon skola i Stockholm. Det blir konsekvensen. Lycka till.

18 comments:

Laanna said...

Ojoj. Dags att dra in facket?

Lilltanten said...

Vilken idiot!! Ska du gå vidare? Du har ju kött på benen... men vill du verkligen vara kvar?? Usch, vilken jäkla kvinna. Jag blir helt matt när jag läser detta. Lycka till! (vill också säga att jag tycker att du skötte din del av diskussionen väldigt proffsigt!)

Peter Madison said...

Ujj...beundrar ditt tålamod!!!! Ge mig kordinaterna till skolan så ska jag skicka på en laserstråle i rektorns arsle. Normalt är jag lugn som en filbunke men sånt här kan göra mig rätt irro...arrghh....

Antar att du inte tänker jobba vidare där, eller? Med dina kunskaper torde du få en annan tjänst, lätt!

Go girl, go!

pinhead said...

Sånt här äcklar mig, hon pissar verkligen på dig. Fy fan! Men stå på dig, hon snackar ju totalt i nattmössan. Vadå omöjligt att komma överens, vilken idiot. Fan!

smul said...

Ja vad säger man? Du kanske ska namnge honom/henne, alltså tyvärr är detta ju inte någon ovanlig inställning från rektorer. Vilket är konstigt men så är det. Jag hoppas du orkar stå på dig. Och du kan förekomma rektorn om du får fler intervjuer hos andra. Du kan berätta att du avslutade vikariatet eftersom du inte fick möjlighet att ens diskutera din lön på ett konstruktivt sätt. Jag tänker också.. varför skulle du ens ange den skolan som referens?

Stå på dig. Jag tänker på dig!!!

Anne said...

Laanna, jag har aldrig varit med i facket och kom just tillbaka och är inte med. Det känns inte direkt lockande att fortsätta inom skolan ändå.

Lilltanten, tack, nej jag kommer inte att vara kvar på den skolan. Jag fick ett ultimatum att ta lönen och gå till kvällens lektion annars kunde jag gå. Jag gick.

Peter, nja jag försökte i alla fall. Jag är inte kvar; vet inte om jag vill fortsätta med undervisning.

Pinhead, ja hon gjorde det. Det finns inget att stå på sig om eftersom hon är högst på den skolan, men hon har naturligtvis någon över sig också. Ironin i det hela var att när jag lämnade tillbaka nyckelkort och hade fått besked att gå hem bad både ämneschefen och en annan ämnesansvarig om ursäkt. De ville att jag skulle fortsätta och det kändes ändå bra någonstans.

Smul, nej jag kommer inte att ta med denna tjänst i mitt CV och absolut inte använda dem som referens. Jag har ett par utländska professorer som jag har arbetat under sedan tidigare och har fina referenser från dem. Uppskattar ditt stöd.

Susanna said...

Oj, det låter som ett dåligt skämt! Som du säkert vet är det hon som är förloraren - inte du.

Anne said...

Susanna,dåligt på alla sätt, men framförallt är det en stilnivå i språket som man inte förväntar sig att möta hos en rektor. I efterhand känns hennes reaktion som fullständig oproportionerlig.

Laanna said...

Nej, jag förstår dig. Jag är inte heller speciellt lockad att fortsätta inom skolan just nu.
Sök annat, du har ju både erfarenhet och utbildning:)

Fröken Lund said...

Hennes oproportionerliga reaktion låter som att den beror på en kombination av hon provoceras av att du som är ung men samtidigt väldigt kvalificerad vågar ställa krav på en lön som hon tycker är för hög, samt att hon vet med sig att hon gör fel enligt lag (genom att ha obehöriga lärare på skolan) och inte tolererar att kritiseras för det eftersom det belyser hennes tillkortakommanden.

Det allra viktigaste, tycker jag, är att man kan se sig själv i spegeln efter de beslut man fattar. Att låta sig köras över eller kuvas gör att andra tappar respekten för en och framför allt att man tappar respekten för sig själv. Med andra ord så gjorde du helt rätt. All heder åt dig! Fortsätt istället att fundera över vad du faktiskt vill göra med din tid. Låt det vara något du trivs med!

egon said...

menherregud. jag är imponerad av ditt mod, och fan vad rätt du ändå gjorde som vågade stå upp. och ja, varför ska du ens nämna den tjänsten i ditt cv? du verkar så satans jävla duktig (ursäkta språket :)) att jag tror att dina övriga referenser säkert räcker 100 ggr längre.

Miss Upsey Daisy said...

Alla har redan sagt allt men jag ska tänka på det här i nästa situation där mitt mod kanske tryter..

army of me said...

en jävla fitta.

lägg benen på ryggen baby, det där är bara en maktgalen kärring som njuter av att se ner på andra. jag slår vad om att alla lärare på den där skolan är utbytbara enligt henne men dom som slickar henne röven får förlängd anställning.
en sån som hon skiter fullständigt i personers kompentens och utbildning, så länge on kan spara pengar och kringgå skollagen och hon är rektor så är hon nöjd.

att hon dessutom avslutar samtalet genom att hota dig talar sitt tydliga språk.

fan du skulle gett henne sen snyting eller åtminstone satt en papperskorg över huvudet på henne.

don´t forget don´t forgive.
kram.

Anne said...

Laanna, du också! Ibland tror jag att jag har för mycket inom fel saker. Dethar inte direkt hjälpt mig än.

Fröken Lund,tack! Jag hade bestämt mig innan jag gick dit för vad jag var villig att acceptera och därför var det också ett lätt val när hon betedde sig som hon gjorde. En sista spark i magen att skolan är fel väg.

Egentligen har jag klart för mig vad jag behöver i nästa steg, men det återstår att skaffa den typen av arbete. Men nu har jag tid.

Egon, tack vännen. Jag vet inte om jag var modig egentligen och kanske handlar det om att jag har mindre att förlora. Jag är inte beroende av att undervisa och även om jag tycker om det är jag samtidigt medveten om att att undervisningen inte kommer att hjälpa mig att komma vidare.

Missy, men vad du är söt. Mer mod!

Army, det där med hennes sista ord är något som jag har gått och blivit allt mer arg på. Jag kanske får göra som Navid och skriva argt brev och skicka vidare. Det är inte inte ok.

Och jag gick med arga steg genom stan igår, med kamera, nytt objektiv och tungt stativ. Med det blev ingenting plåtat för jag var så arg att det inte gick att stanna.

Annika said...

Usch, jag får nästan ont i magen bara av att läsa det där... Stackars du!

Självklart gjorde du rätt i att gå när hon till och med hotar dig! Och självklart ska du aldrig använda dem som referens, möjligen i så fall den ämneslärare som ville att du skulle börja där.

Jag tror som fröken Lund att hon blev provocerad av att du är ung, välutbildad och "kaxig", samt uppfattade det som kritik att de har obehöriga lärare på skolan. Och det blev väl inte bättre av att du skötte argumentationen så proffsigt...

Anne said...

Annika, ja, vad säger man?

Det var aldrig min avsikt att vara provocerande, men det är uppenbart att hon ändå tog det så. "De som inte är med mig är mot mig", kändes det som hon resonerade. Det var aldrig en dialog.

Mård said...

men vad hemskt! min mamma är rektor, hos henne kan du få jobb till vettig lön om du vill=)

Anne said...

Mård, bra att veta om plan A blir till plan B :)