8.11.2007

Plan A

Jag har slutat deppa nu och när jag tittar tillbaka vet jag inte riktigt hur jag tänkte. Kanske tänkte jag inte alls. Jag lämnade undervisandet för att jag inte kom vidare. Jag började undervisa igen för att det gav en snabb inkomst och för att jag är bra på det. Men det innebär inte att det är vad jag vill göra. Det som hände var kanske det bästa som kunde hända; ett sista tecken att lärandet inte längre är min väg. Egentligen handlade det inte om lönen i sig. Jag skulle arbeta gratis om jag såg att det kunde hjälpa mig vidare. Däremot tänker jag inte acceptera en lägre nivå än obehöriga kollegor i ett arbete jag har både relevant erfarnhet och utbildning för. Det finns egentligen ingen anledning att deppa över att plan D landade i magplask.

Jag kan inte gå omkring och vara frustrerad över att jag inte hittar ett kreativt arbete där jag får arbeta med saker jag brinner för. Om jag inte har ett sådant arbete är det för att jag inte har lyckats förmedla vad jag kan. Det är mitt ansvar.

När man har bott utanför Europa utesluts man automatiskt ur alla system och det som återstår är att använda arbetsförmedlingens platsannonsportaler och liknande. De platser där 5% av arbetena annonseras och söks av 95% av de arbetssökande. Arbeten som är lika upphetsande som ett par Foppatofflor. Det håller inte.

När jag studerade grafisk design var en brief self promotion, att sälja sig själv. Skolans rektor läste upp en anställningsannons om en tjänst han hade utlyst på designinstitutet. Sedan gick han ut ur rummet och kom tillbaka med en stor kartong, vars innehåll han öste ut på konferensbordet. Det fanns säkert ett hundratal vita A4 CV. Totalt ointressant. Men det fanns andra typer av ansökningar som var långt mer intressanta.

I min folio finns redan en mock-up av min lösning, men jag kan bättre. Min profilbild tog jag fram till den briefen och jag använde logon till mina arbeten och visitkort. Jag behöver ta fram en ny design, nytt CV som sticker ut och nya visitkort. Back to basic.

Brief: Self promotion.
Aim: I want a creative job.

Tillbaka till plan A. Jag tänker bara söka arbeten som jag vill ha och satsa allt på det. Samma strategi som varenda brief, research, thumbnails och designarbete. I natt åkte min visual diary fram och mindmaps, tankar, thumbnails och idéer flyter in i varandra. Bättre att ge det ett par veckor och trycka upp något snyggt som håller i längden. Allt designarbete tar tid, men jag ser fram emot att rita i Illustrator och hänga i photoshop och Indesign. Jag ser långa nätter framför datorn framför mig, enda skillnaden är att de inte kommer att avbrytas av sms om vodka- cranberrydrinkar på Section 8.

Jag behöver en scanner, knivar och material och jag muttrar lite att jag sålde alla mina saker när jag lämnade Sverige. Jag tror jag åker till min syster ett tag där allting finns, inklusive mina små syskonbarn. Dessutom bor hon vid havet och det är fortfarande sommar och att sitta vid vattnet i skuggan av ett träd och designa låter inte helt fel. Back to basic och jag förstår inte varför det tog mig så lång tid att komma på något så självklart. Plan A alltså.

12 comments:

Owe said...

Anne

Du vet vad du vill.

Nu är du en bit på väg ...

Annika said...

Heja! Bara säg till om du behöver feedback på dina designalster från en f.d. art director och reklambyråägare. ;)

Fröken Lund said...

Nu kommer det gå bättre. Ha det skönt hos systern! Låter som en mycket bra plan. Jag beundrar ditt rationella tänkande. :-)

smul said...

Jag vill också ha en plan A och en syster vid havet!

Laanna said...

Mmm. Ett sånt där desginat cv har jag också funderat på...
Mitt problem är att alla bra program försvann när datorn kraschade:P

Anne said...

Owe, förhoppningsvis.

Annika, tack, jag kanske gör det lite senare.

Fröken Lund, allt känns enklare med en plan även om den ändras på vägen. Lättare att fokusera om inget annat.

Smul, en syster vid havet kanske är svårt att fixa, men en plan A tror finns säkert någonstans. Den kanske bara kan anas tills den växer sig starkare och gör sig synlig.

Laanna, det beror på vilken typ av arbete man söker skulle jag tro. Det behövdes inte till min universitetstjänst men jag tror det är svårt att få ett kreativt arbete på ett traditionellt cv.

Du kan ladda ner Adobes Creative Suite gratis en månad och använda Indesign, Illustrator och PS under den tiden. Det ger dig tid att fixa CV:t.

Laanna said...

Mmm. Jag söker ju en del jobb där grafiska kunskaper ibland ingår som en del av kraven, även om jag inte söker rena design-jobb.
Tack för tipset!

Anne said...

Informatörsarbeten har gärna det och jag antar att det är vad du söker i första hand. Lycka till!

Mård said...

Ibland måste man faktiskt ta hela den resan runt för att komma fram till det självklara. Det var vad som krävdes, och nu har du hamnat rätt. Det hade inte bara "blivit" rätt helt plötsligt annars, du gjorde det till vad det är.

Anne said...

Du har r�tt naturligtvis, bara �nskar att jag kommit fram till det lite tidigare. �terst�r att se om jag hamnar r�tt.

egon said...

det låter som att du gör rätt. förlåt att jag inte hunnit svara dig heller, jag ska göra det så snart jag hinner.

Anne said...

No stress! Hoppas du får en fin semester.