7.09.2007

Per Square Meter

I lördagsskväll före mina drinkar var jag på vernissage i Collingwood på galleriet Per Square Meter. Det är något av ett undergroundgalleri som framförallt har utställningar av lokala unga konstnärer. Det finns ett antal studior ovanpå galleriet och utställningarna visas förhållandevis kort tid. Den utställning som pågår nu är Deb och ett par andra kvinnliga street artkonstnärer. Väggarna var målade rosa men det var öl och muffins som serverades som mingelmat. Den här gången fick Carolines pojkvän tag i en öl innan de tog slut. Det var mycket människor som kom. Det var en genomtänkt utställning med mycket arbete bakom och de sålde mycket tavlor också.
Ni som har läst här ett tag vet att jag tycker om street art, men jag går ofta på gallerier som visar annan sorts konst. Jag gillar båda, vilket var anledningen till att jag hamnade i en diskussion med en av mina konstnärsvänner. Hon menade att street art inte borde visas på gallerier eftersom den förlorar sin ursprungliga kontext och därmed sin essens. Jag förstår hennes argument men håller överhuvudtaget inte med. Jag tycker det är konstnärlig snobbism som enbart är dryg.

Det var såklart inte Grace för hon arbetar med att sätta ihop utställningar och jag visade henne utställningen i dag. Debs kattmålningar känner ni kanske igen och Deb har nyligen börjat måla pingviner som nu börjar synas inne i Melbourne.

7 comments:

Signe said...

gillar hur levande staden blir av street art och graffiti. tycker också att diskussionen om kontexten är viktigt. street art påverkas helt klart av att det hängs på gallerier. precis som allt annat. men det behöver inte handla om att värdet förloras eller ändras.

Anne said...

Visst förändras kontexten, men som du säger innebär det inte att värdet förloras. Diskussionen är intressant och det som irriterade mig var hur hon systematiskt dissade street art som icke-konst.

Redfishy said...

Jag stendiggar streetart! Har du varit inne på gatukonst.se? Ett litet tips. Jag kan sitta i timmar och klicka fram nya bilder. Trevlig resa förresten!

egon said...

intressant diskussion ja. jag skrev en hemtenta som behandlade Banksys streetart och huruvida den är radikal nu när den säljs för skyhöga summor samtidigt som han själv anammat de traditionella konstformerna genom att göra sina egna versioner av kända konstverk plus hans insmugglande av sin egen konst på museum. sicken lång mening!

Anne said...

Redfishy, nej det har jag inte tidigare, men nu har jag. Tack för tipset!

Egon, alltså Banksy är inget annat än husgud. Stod och fingrade på en bok med hans samlade stencils i St Kilda i kväll. Vill ha, men får vänta tills jag kommer till Sverige. Inte mer bagage.

egon said...

har banksys bok hemma, köpte den till K i julklapp förut. älskar den, man kan bläddra i oändlighet.

Anne said...

Smart drag att köpa böcker som man själv kan gillar och det är verkligen en bok man kan fastna i länge.