11.04.2009

Credit, tack.

På utställningsmötet var den grafiske designer med som håller i tryckdelen av utställningskatalogen som ska skickas ut. Vår lärare presenterade honom som mannen bakom katalogen och applåderade hans arbetsinsats.

Bara en detalj. Det är MIN design; det är jag som har gjort layouten; det är jag som har förberett och samlat in samtliga porträtt, samtliga biografier och förberett alla filer för tryck. Jag har lagt mycket tid på den här katalogen och jag lämnade över en komplett Indesignfolder till den grafiske designern i förra veckan färdig för tryck. Vi fick tillbaka första tryckprovet i dag.

Anledningen att vi tog in en utomstående designer var att han är sambo med en kursare och han är starkare på CMYK-tryck än jag. Dessutom har han redan inarbetade tryckerikontakter som gav oss bra priser. När jag arbetade på Saatchi & Saatchi hade vi också en designbyrå som kontrollerade filerna innan de gick till tryck. Det var såklart tryggt och det kändes därför som en perfekt lösning att den grafiske designern såg över dokumentet innan tryck, mer som en dubbelkoll.

Men jag hade inte väntat att det skulle stå att han är designer av katalogen. Det är han inte och i det riktade tacket stod hans namn och flera andras, inte mitt. Det är inte designern som har skrivit det och han är trevlig, men det är naturligtvis inte acceptabelt att han krediteras när arbetet är mitt.

9 comments:

Doktoranden said...

Så frågan kvarstår; vad gör du åt det?

Anne said...

Jag ska ha mitt namn där såklart, om där är ett namn är det i alla fall inte på bekostnad av mitt. Ska träffa de ansvariga lärarna i morgon så det får ändras då.

egon said...

Men ÅH vad irri och det är ju inte första gången du råkar ut för liknande. BRA om du står på dig.

Pernilla said...

Bra Annevi!

Man ska självklart säga till. En utebliven cred kan vara lika med utebliven merit som skulle kunna ge kontakter/jobb.

Bra att du är så hands-on!

Peter Madison said...

Skicka kordinaterna så drar jag iväg en laserbeam mot klåparna som inte vet att göra rätt!

Du får trösta dig med att karmakontot slår tillbaka mot de som gjort fel. Stå på dig!

Anne said...

Egon, nej och det är just därför som jag blev så irriterad. Och att det kom från en fotograf som har ägnat större delen åt sin karriär åt att stärka fotografers copyright.

Pernilla, utebliven cred är en sak, men att ge cred till någon annan var ännu värre och en cynisk del av mig konstaterar att det är en man ger cred till en man. Men visst, det går ut till över 500 fotografer och byråer.

Peter, haha det första jag tänkte när han sa det var "baaaad karma".

Mård said...

Jag blir så arg när jag läser det att jag inte vet var jag ska ta vägen. Hoppas du orkar hantera det bättre. Stolpskott till män är vad de är. Och att stå där och bara ta emot för något man vet att man inte förtjänar? Hur tänker de?

Anne said...

Tog upp de med det med lärarna i dag och möttes av ett "oj, jag visste inte att du hade gjort layouten." Men det kommer att korrigeras och krediteras. Bra så.

Mård said...

Bra så. Hoppas sista tiden flyter smärtfriare.