5.01.2008

Något tillplattat

Ni frågar ofta om kameror och objektiv och vad som är bäst att köpa. Det finns inga enkla svar, men jag kan försöka reda ut begreppen. Vi talar Canon eftersom det är vad jag använder digitalt.

Kameror. En av världens mest sålda kameror är Canon 400D och det finns en anledning till det. Mycket prisvärd kamera. För ett par månader sedan fick den en efterföljare i 450D. Det finns inga större skillnader mellan dem. Den största förbättringen är att 450:an har synkuttag som gör att man slipper sätta på en sockerbit att sätta synksladden i.

Canon 40D har större monitor, högre shutterspeed och tillåter fler bilder snabbare. Den kommer närmre 5D i flera avseende bortsett från att den inte är fullformat. Canon har två fullformatskameror, 5D och 1D. 1D är för yrkesfotografer och i Australien finns ett mycket fördelaktigt garantipaket med omfattande lån om av utrustning, men som sagt. Det kostar. Om man är efter fullformat återstår 5D, men så är det också en väldigt bra kamera. Punkt.

Objektiv. Canon har två huvudsakliga objektivserier, S- och L. S är den enklare och de som ofta följer med som paketpriser till 450 kamerorna. S-serien är inga dåliga objektiv, men det är inga objektiv att växa med. De passar inte på fullformatskameror som 5D.

Om jag hade köpt min 400 i dag (det hade jag inte för jag hade köpt en 5D, men om jag var jag för ett år sedan och fotograferade som jag gjorde då.) skulle jag ha köpt enbart huset och sedan köpt objektiv från L-serien. De är visserligen dyrare, men också betydligt skarpare.

Vilka objektiv ska man köpa då? Beror på budgeten, beror på vad man fotograferar och hur ofta. Om vi håller oss till zoomobjektiv från L-serien skulle jag säga följande:

Canon EF 24-105mm f/4 L
Canon EF 24-70mm f/2.8 L

Canon EF 16-35mm f/2.8 (vidvinkel)
Canon EF 17-40mm f/4 L (vidvinkel)

Jag har ett 24-70 som alltid sitter på min kamera och jag gillar det skarpt. Jag har kursare som föredrar 17-40. Jag skulle personligen inte köpa objektiv från s-serien, men annars är Canon EF 24-105mm f/4 IS ett av de mer användbara i den serien.

Fasta objektiv är alltid skarpare än zoomobjektiv. Om man vet att man gör mest street photography väljer man kanske ett fast objektiv på 50mm som ger en vinkel motsvarande våra ögon. Andra fotografer föredrar vidvinkel som 35mm som fångar mer. Det gäller att ha snabba objektiv till street, som:

Canon EF 50mm f/1.4
Canon EF 35mm f/1.4

När det gäller porträtt är objektiv över 80mm bäst, gärna telefoto på 130mm men det är bara att ösa på om du har utrymme. Det bästa objektivet för porträtt är ofta teleobjektiv eftersom de plattar till ansikte, näsa, ögongropar osv och det är ofta en önskad effekt. Canons 85mm 1.4 är fint. Jag har en kursare som arbetar med kommersiell porträttfotografering med ett 50mm objektiv. Det är inte att rekommendera; hon är minst sagt i deras ansikte.

Det går att skriva mer, men jag stannar där i kväll i min på inget sätt heltäckande objektivredogörelse. Men sådär från höften.

4 comments:

EvaP said...

Tack. Tack. Tack.

Jag har fått flera "aha" av din text och jag är mycket glad att du tog dig tid att svara på min och andras frågor om objektiv och teknik.

Varmt tack!

Peter Madison said...

Tack! Jag tycker om när människor kan sin sak vilket du kan!

Anne said...

Eva, de rien. Glad om det klarnade.

Peter, aw, tack. hinner du med att plåta något?

Peter Madison said...

Nope...inte just nu. Bara jobb jobb å jobb...huh...