9.27.2007

Drömmar

Det spelar ingen roll var jag befinner mig, men jag har alltid en mer eller mindre närvarande känsla av en längtan bort. När jag för några år sedan bodde i Stockholm längtade jag ofta till Paris och reste dit. När jag bodde i Frankrike vill jag till Melbourne och flyttade dit. När jag bodde i Melbourne längtade jag efter att se mer av Australien och gjorde det. När jag är tillbaka i Stockholm vandrar tankarna iväg till andra platser, trots att jag inte vill vara någon annanstans rent fysiskt.

Det är som att den inre rastlösheten får ro genom det nya och jag är aldrig så avslappnad som när intrycken är överväldigande. Jag var i Ayers Rock i mindre än ett dygn men minnet från helikoptern av den röda ökensanden så långt ögat kunde nå glömmer jag aldrig. Eller när jag var uppe i Barriärrevet och snorklade bland hajar och fjärilsfiskar, eller båtfärden som jag blev inbjuden på. De gamla kärleksballaderna ekade högt i natten när båten sakta seglade uppför Dante River där krokodilerna simmade i det gröngrumliga vattnet och medan solen gick ned satt vi i fören och drack vin och lyssnade på varandras livshistorier. Främlingar som blev mindre främmande. Fotot nedan är taget från en ubåt i Stora Barriärrevet.

Plenty Fish in the Sea

Men om jag bara fick välja en plats att drömma mig bort till skulle jag välja Tallow Beach i gryningen. Det måste vara i gryningen innan solen har gått upp och förvandlar den ljumma stranden till kokhet och innan det täta diset över regnskogen har hunnit torka upp. Det finns bara ett ord att beskriva platsen. Själsfrid.

Tallow Beach

Nu ska jag återgå till verkligheten och putsa på den mer eller mindre färdigskrivna annonsen jag har till min kurs. I Stockholm.

8 comments:

Peter Madison said...

Mmm..det är något speciellt med vatten...särskilt havet. Får man dessutom själsfrid bara genom att titta på din bild då borde det betyda något! Kanske för att där började allting en gång för länge sen...vi har vårt ursprung i havet. Kanske.

Kul å se vad du fototgraferat under vattnet för en gångs skull! ;) (tänkte på hajen..hihi)

Lisa said...

Åh, vilka läckra bilder. Speciellt den där under vattnet!

Anne said...

Peter, ja den här gången var jag på säkert hajavstånd med tjocka glas emellan. Det fanns stora sköldpaddor också, men de simmade förbi innan jag hann plåta.

TÄnkte faktiskt inte på att båda bilderna var vid/i vatten. Men så tycker jag också om vatten.


Lisa, tack. Jag är mest förvånad hur klara färgerna blev, helt utan pillrande i PS.

egon said...

åh! ja, hav och vatten tidig morgon eller sen kväll är inget annat än lugn.

Miss Upsey Daisy said...

Jag längtar också alltid bort. För mig är det dumt för jag lever inte i nuet så mycket som jag borde. Samtidigt är det ju en drivkraft också.

Anne said...

Egon, visst är det.

Missy, jag vet inte om det alltid innebär att inte leva i nuet, kanske att drömmarna får samsas med nuet.

Marie said...

Valdigt vackra bilder du har tagit. Du skriver verkligen underbart, du borde absolut fundera pa att fa nagot publicerat!

Anne said...

Marie, så många snälla ord. Det är det där med att sätta sig ner och bara skriva.