6.26.2007

Registrering

Jag minns inte om jag har nämnt att en av mina examina är språklärare. Det kanske inte är det mest glamourösa arbete, men utan tvekan den examen som jag har haft mest nytta av när det gäller arbete. Jag har alltid undervisat i de länder jag har bott och så även i Australien.

Det finns ingen nationell skolorganisation motsvarande svenska skolverket i Australien. Varje delstat är ansvarig för sin undervisning och att arbeta som lärare innebär således att man måste ansöka om registrering i varje stat man vill arbeta i. Det tog tre månader att få min lärarregistrering beviljad i Victoria, trots att jag redan har båda lärarexamen och arbetserfarenhet. Jag behövde dessutom genomgå flera språkliga prov på engelska. När jag väl fick min australiska lärarbehörighet upptäckte jag snabbt att det fanns få tjänster att söka inom mina ämnen. Ändå är det skönt att ha registreringen och jag börjar ett nytt vikariat i morgon.

Det amerikanska skolsystemet har samma system som det australiska. Detta är vad som krävs för att bli registrerad lärare i New York.

I completed my education in another country.

How do I apply for a certificate? You must complete an Application for Initial/Professional Certificate and $100 fee, accompanied by original credentials of formal schooling (and notarized translations where applicable), verification of required training in the identification and reporting of child abuse and training in school violence prevention and intervention, copies of valid certificates issued by another jurisdiction, and verification of completion of the testing requirement.

Jag har alla papper översatta till engelska, men får ändå mardrömmar om stämplar och vidimerade papper till förbannelse.

10 comments:

Peter Madison said...

USA har nog det mest stelbenta och byrokratiska systemet som finns och allt pappershavande är nästan overkligt krångligt. Allt prat om att Sverige är byrokratiskt är trams. Sverige är smidigt i jämförelse...

Laanna said...

Alltså du är ju helt otrolig. Hur många examina har du? Två?
Vilka språk var det?(Franska?)

Själv har jag ju undervisat i språk utan att ha examen i detta, och det gick ju rätt bra det med!:P

Anne said...

Peter: När jag bodde i Frankrike tyckte jag det var obeskrivligt krångligt inledningsvis och visst är det krångligt, men det blir bättre när man lär sig koderna. Till viss del tror jag att Sverige upplevs som mdre krångligt eftersom man redan känner till systemet.

Laanna: Du är för rolig. Antalet akademiska examina är fyra, en gymnasielärarexamen, en fil. mag. och två fil. kand. Jag har universitetsstudier i svenska, svenska som andraspråk, franska samt lite norska och danska. Läste spanska på gymnasiet.

Jag har mest undervisat i svenska, svenska som andraspråk och franska.

Laanna said...

Hihi. Och hur många år har du pluggat?

Anne said...

Sex år och halva den tiden med dubbla poäng, inklusive ett års utlansstudier som inte gav några svenska universitetspoäng. Mina studieår var inte direkt min mest sociala period.

Verbal Kint said...

Har du vägarna förbi den nya adressen är det bara trevligt. Finns inte mycket där än, men det kommer...

.perpotator said...

Jag är inte så lite imponerad av ditt engagemang. Jag brukar ibland snubbla över krångliga regler och papper man måste fylla i, men du verkar ha ett annat driv. Imponerande som sagt, men psykologen i mig undrar andra saker..

Anne said...

Verbal Kint: Got it!

.perporator: Haha, hur tänker du nu?

.perpotator said...

nä, jag bara svamlar lite.. jag undrar var energin kommer ifrån. men du kanske alltid haft den, vissa har ju det

Anne said...

Nej, jag tycker inte du svamlar; jag bara undrade. Det är inte alltid bra att ständigt vilja mer.