4.20.2007

Milsvida öde stränder

Vissa platser drar till sig olika sorters människor. I Port Douglas flockades barnfamiljerna och solbadarna. Lite underligt eftersom norra Australien visserligen är tropiskt varmt, men långt ifrån badvänligt. I Barriärrevet är det möjligt att bada eftersom det varma grunda vattnet skyddar mot farliga hajar, men det tar minst ett par timmar med båt att ta sig ut till revet. Generellt badar man inte norr om Brisbane på grund av att det finns mycket hajar och brännande maneter. I norra Australien finns det dessutom krokodiler.

I Melbourne är det inga problem att bada och det finns inte direkt några hajar eftersom Melbourne ligger i en bukt med grunt vatten. I Sydney finns det desto mer hajar, men det finns inhägnade stränder i stan. De flesta badar ändå och ingen människa har dött i en hajattack i Sydney sedan 70-talet. Desto fler har blivit av med lite delar dock. Guldkusten strax under Brisbane är troligtvis en av de populäraste stränderna. Skyskraporna ligger i ett pärlband längs med stränderna och priserna är låga, men genuint är inte ordet att beskriva området. Betydligt mysigare är Byron Bay som ligger strax söder om Guldkusten. Trots att jag de senaste dagarna har sett milsvida palmbeströdda vita stränder i Queensland finns det i mina ögon ingen strand som är vackrare än Tallow Beach i Byron.

Första gången jag kom dit var efter en sen natt. Jag kom hem på höga klackar till mitt hotellrum någon gång efter tre på natten. Ett par timmar senare vaknade jag fortfarande lätt berusad och bestämde mig för att gå ner till Main Beach och se soluppgången. Jag fick vänta länge. Typ en timme satt jag och huttrade på stranden innan solen började stiga, bara för att konstatera att den gömdes bakom det höga berget i öst. Några lokalt boende tipsade mig om att gå till Tallow Beach istället och det gjorde jag. Det var fortfarande rått och småkyligt och jag minns att jag gick insvept i mitt stora badlakan.

Tallow Beach är omgiven av naturskyddad regnskog och innan man kommer ner till stranden går man en liten stund genom skogen. När jag kom ut genom skogen stod solen fortfarande lågt och det ljusa skenet glittrade i de höga vågorna. Morgondaggen hade börjat lyfta från regnskogen och ramade in stranden i ett nästan magiskt rosaskimrande dis. Jag satte mig långt ner på den nästan öde stranden och medan solen sakta steg kom allt fler surfare som slängde sig ut i vågorna. Om ni får möjlighet att komma till Australien är Tallow Beach ett måste. Det är omöjligt att inte älska.

No comments: