4.19.2007

Lonely rivers flow

Du har tur, säger den solbrände sjömannen framför mig. Om du vill kan du följa med mig och några vänner ut på en tur längs med floden om några minuter. Köp en drink så länge. Jag slappnar av. Jag missade min planerade krokodiltur eftersom vi blev försenade från revet och nu befinner jag mig i Port Douglas seglarsällskap. Det är kväll och jag är glad att få en ny chans att se några vilda krokodiler. Några minuter senare hoppar vi på segelbåten och jag är den enda som inte är från Port Douglas. Vi är bara åtta personer ombord och de andra är en festande skara. Det dricks drinkar och dansas; det sjungs och skränas. Jag har redan varit ute en dag på sjön och är mest fokuserad på att plåta krokodiler.

Efter ett tag sätter jag mig i fören på några mjuka dynor och jag har perfekt utsikt över den ljusbruna floden. Mangroveskogen växer högt längs med flodens sidor och de regnskogstäckta bergen tronar därefter. En man, som visar sig vara journalist, sätter sig intill mig. Han nämner att jag har en riktig kamera. Ja, svarar jag, men det är ingen riktig fotograf som håller i den. Jag försöker engagera honom i krokodilletandet. Han verkar måttligt intresserad av att tala om krokodiler men tipsar om att leta efter en v-formade ringar i vattnet och ögon som sticker upp. Ögon. Han pratar om mina. Jag gömmer mig bakom kameralinsen och letar efter ögon i vattnet. Han letar vidare efter ögon längre bak i båten.

Jag lyckas inte fånga några krokodiler på bild. Det närmsta jag kommer en krokodil är en som hastigt simmar bort från oss, men det får duga. Medan jag sitter där i fören börjar solen långsamt sjunka och kastar ett ljusrött sken över det spegelblanka vattnet. Det är knäpptyst bortsett från de skrattande rösterna längre ner på båten och musiken som sjömannen spelar. De andra har förtvivlat försökt få honom att byta till annan musik, men jag gillar den gamle kaptenen som inte viker en tum. Högt ekar den ena kärleksballaden efter den andra i natten. Lite Marvin Gaye varvat med Janis Joplin och inget kan passa bättre än lite Unchained Melody.

Lonely rivers flow to the sea, to the sea
To the open arms of the sea
Lonely rivers sigh
wait for me
wait for me
I'll be coming home
Wait for me

Där ute på en flod i det tropiska Australien sitter en svenska och känner att detta kanske är vad livet handlar om. Ögonblick av sinnesfrid.

6 comments:

supertasty said...

det här fotot gav mig pirr i magen. sinnesfrid visualiserat. stämningsfullt vackert.

men passa dig för krokodilerna. dom är lömska som fan. och fula. hehe.

Anne said...

Jag berättade för journalisten att jag skulle gå ner till stranden och titta på soluppgången följande dag. Han sa att jag skulle se upp för krokodilerna... Jag trodde han skämtade, men tydligen kunde de dyka upp lite överallt. Lömska.

pinhead said...

Mycket vackert.

Anne said...

Tack! Hur går det med dina pixlar? Har du fått reda på när kameran kommer tillbaka?

pinhead said...

Inte allt för långt borta hoppas jag.

Anne said...

Skönt, det är lätt att bli lite beroende av den. Jag ska iväg nu på morgonen med min, men det blir inomhusbilder i dag.